Hva er ekte kunst?

Skjermbilde 2018-06-14 22.43.47

Jeg fikk en telefon her om dagen. Det var en av mine mange skjønne kurselever som var helt i ekstase over å ha solgt 13 bilder på en utstilling sammen med flere andre "ekte kunstnere". Hun var rørt og sa:

 

"Tenk at jeg - som ikke engang er ekte kunstner - kan selge så mange malerier! Og få så mange fine tilbakemeldinger!  Herregud så fantastsisk! "

 

 

Men når er man en ekte kunster? Når kan man kalle seg det? 

Det fikk meg til å tenke. På et par andre samtaler året før. Jeg fikk en helt annen telefon. En telefon fra en kjent skulptør, som var alt annet enn ekstatisk.

Hun snakket vel og lenge om hvor mange år hun hadde gått på kunstskoler - tror faktisk det var 8 år tilsammen, og hvor feil det var å lære bort teknikker som ikke engang var nedskrevet i en bok og at å selge mange kunstverk ikke var ensbetydende med at det var bra kunst. Jeg er ganske diplomatisk, men dessverre for henne også nokså.. eller ekstremt direkte.

 

Det som var mest provoserende - var holdningen. Den nedlatende og forfinede innstillingen som noen virker å utvikle - som et resultat av å være en av de "utvalgte". En lukket gruppe, der kun et fåtall har enerett på å skape ekte kunst. Uansett resultat

 

Tanken gikk til metaforen David mot Goliat. 

For all del: jeg kjemper ikke mot Goliat, men jeg kjemper for David. For å få han/henne fram i lyset - slik at de kan få vist frem sine vakre kunstverk for verden. 

 

Det å skape eller være i Fri Kreativ Flyt, gjør noe med deg. I vakuumet der tankene slipper, og en helt annen del av deg får snakke. Det gjør noe med deg, og det treffer veldig ofte noe i andre. 

 

DET kaller jeg ekte kunst. 

Og siden jeg er i det filosofiske hjørnet tenkte jeg å å dele en annen historie med dere. I går var jeg på klasseavslutning på skolen. De har hatt en ny lærer i ett år. Etter å ha hatt 8 lærere på 5 år. Litt urolig klasse, men nå er de som små inspirerte lys. Og ikke telys for å si det sånn.

Hun gikk rundt og småpratet med alle - og jeg tenkte å gi henne litt fortjent tilbakemelding. Jeg sa rett og slett at hun var en god lærer, at hun var flink til å se hver enkelt elev, at hun ga de selvtillit, at hun var passe streng og en skikkelig omsorgsfull og dyktig lærer. Og jeg mente det. Hun ble så glad.

Men så sa hun: Jeg er jo ikke lærer da! Jeg er økonom! 

Og da bare datt det ut av meg: Kanskje det er derfor du er så god?

 

(Dette er ingen kritikk til lærere. De gjør kanskje nasjonens viktigste jobb akkurat nå.)

 

Det er så viktig å se og anerkjenne godt og ektefølt arbeid. Uansett hvor den  mentale læringen kommer fra.

For ekte kunst skapes fra hjertet. Ikke fra hjernen. 

Hva tenker du er ekte kunst? Vil gjerne høre hva du mener i kommentarfeltet under eller del det  <HER>

 

 signatur.png

Dataingeniør, Coach, Gründer av CBA, Mor, KunstRebell, Venninne & EKTE kunstner (tror jeg da)

 

PS! Vil du se noen få eksempler på malerier "ekte kunst" av mine elever? <<Her er et par eksempel>>

Foto: Monica Broz   

 

25 kommentarer

Linda Kallsten
 

Fantastisk bra skrevet!

Les mer...
Les mindre
kristin Oksavik
Admin
 

Takk Linda! ;)

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Grete Dehn
 

Hei Kristin.  Bra innlegg.  Det er ekte kunst alt det fine vi ser på siden din, alle har sin stil og har ulike måter å uttrykke seg på.  Utdannet eller selvlært,  flott er det!  Det er noen ganger en kunst å forstå kunsten til utdannede kunstnere :)

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Kari-Anne
 

Så flott skrevet, Kristin! Så utrolig mye jeg har lært av deg! Vet ikke hva jeg skulle gjort uten.... ❤❤❤

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Mariann Eikelia
 

Bra skrevet Kristin, heier på deg! Når det vi maler kommer fra hjertet så kalles det kunst etter min mening. Jeg har malt bilder siden -99 og solgte dengang mitt aller første maleri etter 8 ukers akvarellkurs! Og det har jevnt og trutt spedd på min noe anstrengte økonomi som alenemor. For noen år siden mistet jeg helt gnisten og fant ikke lenger glede i å male. Helt til jeg fikk se videoen din på facebook Kristin. Tusen takk for at du deler så gjerne med oss! For da våknet malegleden min igjen, og det er deilig.For meg så er det terapi i å leke meg med farger, og det hjelper meg i jobben min også - tro det eller ei. Jeg jobber som klarsynt medium og healer og det å male og å bruke kreativiteten min åpner mer opp for klarsynet mitt. Nesten som når man pusser vinduene sine :-) Du inspirerer oss til lekenhet på lerretet Kristin og det gir meg en fantastisk god følelse. Det er i leken at man blir fri, og det mener jeg at jeg vet litt om siden jeg også er utdannet barnehagelærer og har jobbet mange år med barn. Jeg har enda ikke fått sjansen til å utfolde meg fritt med malingen, siden jeg fikk se din første video, da jeg ikke har noe egnet sted å male på, men jeg jobber med saken. Snart kan jeg stå ute eller i garasjen min hehe. Takk Kristin, for at du hjalp meg å åpne opp både sinn og hjerte. Du deler så hjertelig av dine gode tips og det er bare vannvittig inspirerende. Ønsker deg al mulig lykke til videre med å inspirere og dele av din kunnskap og din kunst.Takk fra dypet av mitt hjerte, stor klem fra Mariann <3 <3 <3 Ps. når og hvor skal du ha din neste utstilling?? Vil så gjerne komme og se.

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Anne-Lise Larsson
 

Er så enig med deg Kristin! Ekte kunst kommer fra skaperglede og entusiasme; ikke nødvendigvis boklig lærdom! Vi kan ikke la oss begrense av slike holdninger. Da ville det blitt en trist og grå verden! Så fint med alle kreative sjeler rundt omkring som skaper de mest fantastiske bilder! Takk for at du er så inspirerende! Er sikker på at det har åpnet seg en ny verden for mange etter å ha deltatt på dine kurs! Ønsker deg en aldeles vidunderlig sommer! 

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Inger Marie
 

Veldig bra skrevet! 😃😃

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Mona Lian - namoArt
 

Dette er veldig aktuelt! Dette er hva jeg har erfart:

I mange år har jeg gledet meg over å male og å utvikle min stil, bla male med egenprodusert maling og rustpigmenter. Det har vært gøy men også hardt arbeid! Motivasjonen til å holde på med dette er å dele maleriene mine, for hva er kunst om det ikke deles?? Jeg har oppsøkt noen gallerier for å høre hva som må til for at jeg og andre som brenner for kunst kan stille ut i deres lokaler, og svaret er det samme over alt: har du ikke kunstutdannelse eller er anerkjent så kommer du ikke inn på disse stedene. Hvorfor? Fordi hvis gallerier skulle tatt imot slike som oss ville de blitt uglesett av de som er «kultureliten» og som bestemmer, og resultatet er at de ville blitt ekskludert fra det gode selskap. Det er som å jobbe i konstant motvind! Og det ødelegger den kreative prosessen. Jeg skulle ønske det fantes steder (fine lokaler med fin beliggenhet, godt med lys og plass til mange besøkende) som kunne vært for oss uten de «rette» papirene. For oss som bare vil nyte kunstig vise det vi kan

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Kari Mette Eide
 

Alles kommentarer og det du skriver får meg til å tenke på hvor mye de «lærde» har ødelagt for mange med sine kommentarer, inklusive meg, helt fra skolealder ! Hva er riktig, hva er feil? Hva er en god dag? Er en påskekylling som den ansatte i bhg har limt riktig på eller den som toåringen har limt skakk og skeiv riktig. Er det feil å ha en person i et bilde i sentrum, hvis meningen for den som lager det er at « jeg» må stå i sentrum av mitt liv. Hvem kan si at jeg har hatt en dårlig dag om jeg har grått og grått, hvis jeg endelig hadde klart å gråte. Men å sitte alene på en solrik strand m masse mennesker får meg til å føle ensomhet og savn.                                   Det er skremmende selv blant utdannede kunstnere må du ga blitt « godtatt» av «gjengen» og fått ett navn. Da får du være med på alt bare m en sort trek uten tanke...     Men jeg må ta meg selv i hva likes gjør på fb. Når jeg som voksen lar meg bli påvirket og deg er bra nok eller ikke. Hva da med ungdommen ? Å, vi har mye å lære.... 

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Viktoria Lindahl
 

Herlig tema! Spikeren på hodet! :-)  

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Laila Nielsen
 

Intressant tema Kristin. 

 Slik jeg kjenner  kunstverden består den av en gjeng med akademikere som prøver styre markedet.  Jeg vil kalle de noen sære sjeler som setter standard for hvordan de mener ting skal være. Men folket selv er aldri enig i uttryksformene som blir presentert. Derfor liten respons i form av salg. Folket ser ikke poenget med masser av produktene de kommer med og noe blir betegnet som galskap. Obs.gjelder da ikke alle men jeg vet at dagens store malere da målt i verdi på bilder er satt gjennom gallerister og ikke kunst akademikerne, dette skaper splid i miljøet. Kunst er for meg et uttrykk man gir av seg selv i en uttrykksform fra hjertet. Akademikere er veeeldig intelligente. der kommer forskjellen inn. de skal ikke lære bort teknikker...neivel...sett på deg en hjelm å stang hodet i veggen å aldri få muligheten til å komme igang, Ikke veldig pedagogiskt. men da spør jeg meg selv i figurativ tegning...ja der får man hjelpemidler å verktøy? (er ikke ekte kunst det da..haha).. men ikke i det abstrakte? der skal du løse alt selv.

Det er ingenting galt med å selge unna å produsere å samtidig glede andre med produkter de VIL HA. Men i kunstverden fungere det ikke slik. Sært å lukket miljø.

En lærer sa til meg en gang: kunst er forandring. jeg begynte nesten å le der hun som å henger på nasjonalgalleriet malte popart med popstjernen Madonna som motiv. Å det var etter at trenden hadde inntatt. Ja ja neppe revolusjonerende... Men å oppleve at samme lærer pålegger at du skal være skapende å ikke kopiere, for det var i hennes øyne bannlyst, man kan bli forvirret, Vebjørn Sand, Eser Afacan, Elling Reitan bare  for å nevne noen...disse tjener penger å har for lenge siden lukket døra for det sære miljøet hvor de blir slaktet. Trykk er bannlyst, å diverse andre teknikker....De finner alltid nye veier for å ta rotta på de som vil leve av det. Men hvem besemmer egentlig...jeg vil si kjøpern. de vil ha produkter som kommer fra hjertet å ikke hjernen i form av vinkler å matematisk tenkning.Veldig enkelt sagt.

 Så...hvem skal man please er vel heller spørsmålet da. Alt er skapt og alt er vel egentlig kunst. det er vel heller markedsføring, salg og etterspørselen fra folket som irriterer akademikerne. Å der vil de forsøke styre tingene. 

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Torhild Hansen
 

For meg er ekte kunst det som snakker til meg på hjerteplanet, som gir meg noe å ta med på veien.  Da spiller det mindre rolle om det er en anerkjent kunstner som har produsert det, eller et barn som har lagt sjela si i et maleri eller noe annet han/hun har laget.  Inspirasjon er stikkordet, og kreativ flyt, som du sier.  Da kan det bli kunst av det.  :)

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Torhild Hansen
 

Teknikker er selvfølgelig viktig å lære, de er verktøyet man bruker for å skape.

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Ellinor Hånde Stene
 

Tusen takk igjen for gode ord , Kristin 😘

Kunst for meg er det som treffer ditt hjerte,du føler og kjenner det,glømmer det ikkje. Dei som definerer kunstnere etter skolering, trur dei kan og veit alt. Slik er det med verden idag der dei som trur dei kan alt , veit best...

Min kunst varmer mitt hjerte, og det er nok for meg. Samtidig er min kunst,mitt hjerte åpent for mer herlig kunst/masse læring/utforsking og nye ting. Er så heldig å ikkje være så utlært,skolert eller faglært. Min kunst skal imot lærdom på sin vei livet ut. 

Nytt motto : bli aldri for utlært, ta imot , prøv og nyt det du skaper. Det er din kunst !! 😘❤️

Klem frå mej 💕❤️

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Kirsten Liuhagen
 

Kunst er utrykk av livet.  Både på godt og vondt. Lette bilder. Tyngre bilder. Lekende bilder. Spennende bilder. Etc etc

❤❤❤

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Reidun Smaadal Olsen
 

Øyet er sjelend speil, og alt du ser for ditt øye kommer fra hjertet,. godt  alt vi får lære av deg  Kristin

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Isabella Hald
 

  • Fint innlegg Kristin! Når man tar en kunstutdannelse gjør det at man ser på kunst fra et annet perspektiv enn de som ikke har den kunstutdannelsen. Skulle bare mangle! Men dessverre blir det ofte til at det er det eneste saliggjørende og man  vil ikke forholde seg til de uten den utdannelsen. Lærdom og teknikk er fint,  men det viktigste er jo hva man faktisk skaper uansett bakgrunn. Når jeg ser en danseforestilling tenker jeg ikke på hva slags utdannelse danserne har, enten treffer det meg eller ikke. Det samme er det med malerier, treffer det deg på et eller annet nivå, kanskje at det bare er vakkert  rett og slett, da spiller  det ingen rolle  hvilken bakgrunn maleren har. For du liker akkurat det bildet! Det er ikke så lett å få innpass på gallerier etc når man ikke har den formelle bakgrunnen, tenk om vi kunne skapt vårt eget/egne steder! Det  er vel noe å drømme om, Kreativ Flyt utstillings lokale!!
Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Grethe Ellefsæter
 

Mange gode innlegg og tanker.Jeg mener også at ekte kunstner skaper fra hjertet og sjelen - enten det er bilder, dikt, musikk osv. Og det er mange rundt omkring som gleder seg over å skape - men som sjelden blir kjent. Det viktigste for hver og en er da hvilket glede en selv har av skaperkraften. Takk til deg Kristin for alt du deler og også til dere andre. Inspirasjon skaper nye tanker og kreativitet. God sommer til alle kunstnere her inne!

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Therese Hagen
 

Så bra skrevet og det stemmer jo på en prikk..hvem sier hva og hvordan vi skal lære noe? Og når vi lærer og stortrives med det og det skaper ren lykke..disse gamle inngrodde vanene tenker jeg..og så unner de kanskje ikke de som tør å gjøre det anderledes å lykkes på den måten..Nei etter jeg begynte på kurs hos deg har en ny verden åpnet seg og skapt nye tanker..kreativitet og muligheter..så fra mitt ståsted..la oss blomstre og la de sutre så mye de bare orker..tusen takk Kristin for alt du har delt og lært meg og håper på mye mer. Ha en riktig god sommer..❤️

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Eva Tofte
 

Kunst er noe et menneske har skapt for å gi betrakteren en opplevelse i form av skjønnhet, tanker eller undring.

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Torild Teigen
 

Er så enig Kristin! :D

Ja det er synd at det er en holdning blandt noen der ute at der kun et fåtall har enerett på å skape ekte kunst. Det er jo nettopp mangfoldet som er så unikt, og kunsten kommer jo innenifra! :D Og da spiller det egentlig ingen rolle om man har gått kunstskoler eller ikke har gått malekurs i det hele tatt - spør du meg. Det er jo det som appellerer til personen (e) som teller vel?

Det er ikke bare tillærte teknikker som gjelder, det er noe mer som kommer ifra dypet i oss som formidles <3 Det er dypere enn teknikkene :-)

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Turid Bjerke Andersen
 

  1. Jeg har sittet med en kaffekopp og kost meg med alle disse fine innlegg ....er enig med alle sammen.....               Det er mange som ikke tør kjøpe noen malerier fra noen som ikke har et kjent navn..!   «Det er BARE en  amatør som har malt det !!!».              Sier de. !!!!!                Jeg tror det er mennesker som ikke er sterke i meninger.- tør å ta et valg uten å spørre en venninne f.eks om det er fint   Eller moderne ?  Jeg hadde en god venninne ( dessverre) død for flere år siden ! ... denne venninnen var så usikker.- at hun klarte ikke å finne noe tøy på store butikker.... hun kjøpte i små motebutikker hvor «ekpedetrisen»  kunne si « dette er flott ! Det er moderne  nå «...... ..Kristin  du er fantastisk til å skrive.... og male.  Og lære  bort.——- tenk som du kan få alle disse maledamene i hele Norge til å uttale seg !!!!  Det var godt det ble pratet om dette her.-   Må fortelle en gang jeg drev med smelting av glassfat  osv.. så skulle det være en utstilling på en Prestegård  (amatører) i  nabokomunen... Vi hadde hatt hytte.   der i 45 år.  Og. Jeg elsket Søgne !     Men da fikk jeg ikke stille ut 2 - 3 fat som jeg var veldig fornøyd med ! Det var liksom mere kjente kunstnere det skulle være !!     Takk Kristin for at du er den du er.  ❤️                   
Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Turid Bjerke Andersen
 

Du er helt fantastisk Kristin ! Tenk å ta opp dette og få alle maledamene i Norge til å svare  deg !!  Jeg har skrevet et stort svar men fikk ikke sendt  det !          Ja det er det de sier.- de som er så usikre på sin egen smak ...hvis de har kjøpt et bilde.- og det blir komentert. « Så fint».        Det er bare av en amatør Flott Kristin at  du har tored stikke en pinne inn i et vepsebol.....og du får svar fra damene som maler i hele Norge !!              Det var en opplevelse å lese alle svar du har fått Takk for alt du lærer oss Kristin !❤️   

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Else Karin
 

Enig Kristin. Ekte kunst for meg er det som treffer meg rett i hjertet. Det har ingen betydning hvem som har malt bildet. Men for noen er det viktigste med bildet, at kunstneren har et navn. Men vi er alle forskjellige. Takk Kristin for alt du deler med oss, er så takknemlig for du kom inn på min FB. side. For øyeblikket er det en tørkeperiode i malingen her, men det tar seg snart opp igjen. Ha en flott sommer.

Les mer...
Les mindre
  Avbryt
Anni Halmer
 

En som har studert et fag i 8 år har kunsten som yrket sitt, og må leve av det de produserer. De er fagfolk, som er en kvalitets sikring i kunsten, som i andre yrker.

Det jeg driver med, er en lek med farger, som er en stor tilfredsstillelse i arbeidsprosessen, og om noen  liker det jeg har skapt, blir gleden enda større, vil noen i tillegg betale for leken min er det jo veldig bra, så jeg fortsatt kan holde på med å være kreative.

Det spiller i utgangspunktet ingen rolle om det er kunst, det som betyr noe er gleden jeg har når jeg maler.

Jeg forventer ikke å komme inn på museum for moderne kunst.

Les mer...
Les mindre
  Avbryt

Legg igjen en kommentar